Roženice
Početna Mediji o nama
O nama
Repertoar
Galerija slika
Nastupi
Suradnja
Mediji o nama
Sponzori
Mediji o namaUMRO JE MAESTRO NELLO MILOTTI

Maestro Nello Milotti, dirigent, skladatelj i glazbeni pedagog čiji je rad duboko utkan u istarski kulturni prostor, umro je u četvrtak 10. ožujka 2011. u Puli.

Rođen je u Trstu 11. studenog 1927. godine, kao drugo dijete Ferdinanda i Marije. Već u ranom djetinjstvu pokazuje interes za glazbu pa ga otac počinje podučavati u sviranju trieštine i mandoline. Godine 1935. s obitelji seli u Pulu gdje nastavlja školovanje. Radi kao naučnik u elektromonterskoj radionici u pulskom brodogradilištu, a u tom periodu fašistički vojnici uhićuju njegova oca, što je bio povod da se Milotti uključi u antifašistički pokret.

U partizanima je uz pušku nosio i harmoniku te je svojom glazbom uveseljavao sudionike partizanskog pokreta. U šumama Gorskog kotara 1944. piše prvu zbornu skladbu "Marš Istarske brigade" na tekst Vladimira Kolara.

Srednju je glazbenu školu završio u Zagrebu, a kompoziciju diplomirao na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Blaža Arniča. Po završenom školovanju djeluje kao nastavnik glazbenog odgoja u Talijanskoj gimnaziji, a zatim je godinama radio kao nastavnik klarineta i solfeggia u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova čiji je bio i ravnatelj početkom sedamdesetih godina.

Krajem 70-ih godina prošloga stoljeća predavao je glazbene predmete na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji - Odjelu za nastavne djelatnosti u Puli. Više od 50 godina vodio je amaterske zborove u Puli i u Pazinu (Matko Brajša Rašan, Lino Mariani, Roženice) s kojima postiže uspjehe na brojnim nastupima u zemlji i u inozemstvu.

Kao skladatelj ogledao se u svim područjima glazbe. Od zabavne (učestalo je sudjelovao na MIK-u i dobitnik je njegovih mnogih prvih nagrada), preko zborova, instrumentalne, pa do scenske glazbe za dječje igrokaze. U svom stvaralaštvu napaja se na bogatim izvorima istarske narodne glazbe - hrvatske i talijanske.

- Kao da su se svi oko mene probudili. Evo, dobio sam priznanje za 60 godina rada, a ja se i dan-danas osjećam kao da imam 16 ili 17 godina i još uvijek idem u školu. I dalje skladam i ne mislim prestati - to je jednostavno ljubav prema onome što radite. Nema tih godina koje vas u tome mogu spriječiti - treba ići naprijed i nikada ne stati, kazao je Milotti prilikom proslave 80. rođendana, kada se odvijao i poznati projekt "Evviva Milotti".

Kao skladatelj i dirigent dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima su nagrada "Mijo Mirković" koja mu je 1973. godine dodijeljena u Raklju za skladbu "Sipe piva", a 1990. godine imenovan je Cavalierem della Repubblica Italiana (najviša nagrada koju dodjeljuje talijanski predsjednik).

Najviše priznanje Čakavskog sabora, plaketu Marka Marulića dobio je 2002. godine, a četiri godine kasnije dobio je Zlatnu plaketu "Status 2006." Grb Istarske županije dodijeljen mu je 25. rujna 2006. godine u povodu dana Istarskog statuta.

Zbor Lino Mariani vodio je punih pedeset godina, od 1953. do 2003., a Matko Brajša Rašan od 1961. do 1981. godine. Uz navedene pulske zborove, od 1979. do 2002. vodio je i pazinski zbor Roženice.

Živio je u Puli sa suprugom Katicom, s kojom se vjenčao 1953. godine. Par nije imao djece pa je zato Milotti govorio da su njegove partiture ustvari njegova djeca. (V. BEGIĆ)

www.glasistre.hr/kultura/vijest/328720Svojom glazbom i karizmom zadužio je Istru

Vijest o smrti maestra Milottija u petak je potresla Istru. Za komentar smo zamolili neke od njegovih kolega, prijatelja, suradnika te osoba iz kulturnog i političkog života.

Hrvoje Hegedušić, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja: - Nello Milotti je bio jedna od ključnih ličnosti upravo na području Istre, a kao član Hrvatskog društva skladatelja predstavnik istarskog melosa. Upoznao sam ga davno, družili smo se na prvim hrvatskim festivalima i bio je ugodan čovjek. Svakako valja priznati da je ostavio veliki pečat u hrvatskoj glazbi i to baš zbog tog regionalnog pristupa glazbenoj kulturi. Jako mi je žao da ga više nema.

Orietta Šverko, voditeljica zbora Kulturno-umjetničkog društva "Lino Mariani": - Nello Milotti je veliko skladateljsko ime suvremene glazbene kulture, a iz njegovog stvaralaštva posebno valja istaknuti kompozicije za klarinet, koje su i danas dijelom obaveznog nastavnog programa na akademijama velikih svjetskih centara, poput St. Petersburga, Pariza, Londona, SAD-a. Bio je poznat i cijenjen za života i bio je voljen. Zajednica Talijana u Puli posebno osjeća njegov odlazak, jer ovdje je, izuzev vlastitog dugogodišnjeg djelovanja, ostavio i ogroman broj svojih učenika. I ja sama spadam u taj krug, poznavala sam ga odmalena. Veliki je pečat ostavio u Istri, i to na svim područjima kulture i glazbe - od zabavne do klasične. Bio je osoba koja je živjela sa svojim ljudima, bio je jedan od nas.

Bruno Krajcar, skladatelj i predsjednik Hrvatske glazbene unije Istarske županije: - Što reći kad ode netko tko je svojom glazbom i svojim duhom zadužio Istru? Nello Milotti će živjeti dok god s nama bude živjela njegova glazba. Ona je ovog trenutka postala kulturnom baštinom Hrvatske i živjet će vječno. Milotti je pisao originalnu glazbu, temeljenu na tradicijskoj glazbi ovog kraja i upravo je zbog toga njegovo stvaralaštvo bilo jedinstveno u svijetu. Ostavio je veliki trag na sve nas, a svaki susret s njim pamtim kao ogromno bogatstvo. Nedostajat će.

Ines Kovačić Drndić, voditeljica pazinskog zbora "Roženice": - Teško mi je govoriti u ovim trenucima jer sam jako emotivna zbog te vijesti. Nello Milotti je bio veliki čovjek i izuzetna osoba, i to ne samo kao glazbeni pedagog i glazbenik. Gdje god smo zajedno putovali, svi su prepoznavali njegovu ljubav i njegovu pozitivnost, prenosio je to na sve generacije i mislim da je upravo to bila njegova najveća vrijednost. Imao je veliku karizmu, bio je neposredan, prirodan i jako muzikalan, a znao je svakoga od nas činiti boljim čovjekom. Bio je moj mentor i zauvijek ću mu biti zahvalna što je u meni prepoznao snagu zborovođe.

Elda Krajcar Percan, pijanistica i profesorica pri Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli: - Jako sam bila vezana za njega. Nello Milotti je bio veliki čovjek, pažljiv, drag i poseban. Uvijek sam s veseljem i velikim užitkom izvodila njegova djela, a drago mi je i da je rado dolazio i do naših studenata. Ponosna sam što sam ga poznavala. Svojim je odlaskom ostavio veliki zalog za ovu sredinu i na nama sada ostaje obaveza i dalje se baviti njegovim stvaralaštvom.

Davorka Radivojević, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva "Matko Brajša Rašan": - Sve najljepše što se može reći o jednoj osobi može se reći o Nellu Milottiju. Bio je društven, drag, kvalitetna osoba i kvalitetan skladatelj. Njegova je energija bila zarazna, kao i njegova ljubav prema pjesmi. I sama sam bila njegova učenica i potresena sam zbog njegovog odlaska. Milotti je naprosto zračio posebnom karizmom, a za zbor KUD-a "Lino Mariani" napravio je beskrajno mnogo. Ostat će nam jako draga uspomena na njega, bio je počasni član našeg društva i uvijek dobrodošao gost.

Fabrizio Radin, pulski dogradonačelnik i predsjednik Zajednice Talijana u Puli: - Odlaskom Nella Milottija izgubili smo velikana naše kulturne scene, izgubili smo ikonu grada, regije i poglavito Zajednice Talijana. On je bio simbol zavičaja, tradicije i kulture ovog kraja, a na ovim je prostorima ostavljao trag od konca Drugog svjetskog rata pa sve do danas. U Zajednici Talijana posebno smo za njega bili vezani jer je desetljećima bio dirigent i voditelj muškog i ženskog zbora Kulturno-umjetničkog društva "Lino Mariani".

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije: - Nello Milotti je cijelim svojim životnim djelom upozorio na humanost, on je prije svega bio čovjek, a sve ono što je učinio poglavito u glazbi, a i u kulturi uopće, ostat će trajno pohranjeno, između ostalog, i zbog toga što je on bio osoba koja je komunicirajući s kulturama svojeg podneblja gradila mostove identiteta, razumijevanja i ljubavi prema zavičaju. (Nuša HAUSER)

http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/328983

Glas Istre 02.06.2009.

ZAJEDNIČKI KONCERT HRVATSKE KOMORNE FILHARMONIJE I MJEŠOVITOG ZBORA ROŽENICE

Virtuozan nastup violinista Sergeja Evseeva

Koncert je započeo sa »Symphonijom primom« manje poznatog ranobaroknog mletačkog skladatelja Francesca Sponge Uspera (1561.-1641.), rođenog Istranina, za kojeg se još dvoji je li rođen u Poreču ili Rovinju


PAZIN -
Solistički violinistički nastup koncertnog majstora Sergeja Evseeva ostat će dugo u sjećanju posjetitelja preksinoćnjeg zajedničkog koncerta Hrvatske komorne filharmonije i Mješovitog pjevačkog zbora Roženice koji se održao u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma u povodu Dana grada Pazina.

Evseev je već od ranog djetinjstva zapažen kao izraziti talent nastupajući kao solist uz pratnju orkestra moskovske akademije. Magistrirao je na Ruskoj glazbenoj akademiji i diplomirao na studiju komorne glazbe kod svjetski renomiranog Borodin kvarteta. Pri završetku studija postaje koncertni majstor komornog orkestra »Rossijskaja kamerata« te komornog orkestra »Kremlin«, a od 1994. godine stalno surađuje kao koncertni majstor sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkim solistima.

Četrdesetogodišnji Moskovljanin za solistički je nastup u Pazinu, uz pratnju Hrvatske komorne filharmonije, odabrao koncertno djelo za violinu »Ljeto« iz djela »Četiri godišnja doba« u kojem je Vivaldi pokušao zvukom opisati i predočiti ljepote svakog godišnjeg doba.

Koncert je započeo sa »Symphonijom primom« manje poznatog ranobaroknog mletačkog skladatelja Francesca Sponge Uspera (1561.-1641.), rođenog Istranina, za kojeg se još dvoji je li rođen u Poreču ili Rovinju. Nastavljen je Suitom za gudače Arcangela Corellija, pa preko spomenutog Vivaldijeva djela, prije stanke, završio »Suitom mediterraneom« suvremenog rovinjskog skladatelja Massima Brajkovića.
Drugi dio večeri otvorila je Mozartova »Mala noćna muzika« što je ujedno bio i kraj samostalnog nastupa orkestra Hrvatske komorne filharmonije, osnovanog pred tri godine, koji je zasluženo nagrađen dugotrajnim pljeskom.

Pod ravnanjem dirigentice Ines Kovačić Drndić uslijedio je zajednički nastup Mješovitog pjevačkog zbora Roženice i Hrvatske komorne filharmonije. Na repertoaru je bila Mozartova »Ave verum corpus« i skladba »Panis Angelicus« koju je napisao Toma Akvinski, a u 19. stoljeću uglazbio belgijski skladatelj Cesar Franck. U standardno vrlo dobrom nastupu zbora Roženice istaknuo se solo tenor Miljenko Ladavac.


Napisao i snimio A. DAGOSTIN
Glas Istre 23.02.2009.

PAZINSKI ZBOR ROŽENICE KONCERTOM OBILJEŽIO TRIDESETU GODIŠNJICU RADA

Bez publike ne bi bilo ovako lijepo

Od prve probe održane 14. ožujka 1979. godine, više od tri stotine koncerata otpjevao je ovaj zbor na mnogim domaćim i inozemnim pozornicama, umješno svladavajući različite glazbene forme i stilove, ali i jezike


PAZIN -
Trideset godina rada jednog zbora u malom gradu kao što je Pazin, tradicija je koja itekako ostavlja i trag i doprinos kulturnoj baštini i identitetu jednoga kraja. Glazbeni jubilej najbolje se proslavlja glazbom, pa je tako Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina svoj trideseti rođendan obilježio koncertom u velikoj dvorani pazinskoga Spomen doma. Od prve probe održane 14. ožujka 1979. godine, više od tri stotine koncerata otpjevao je ovaj zbor na mnogim domaćim i inozemnim pozornicama, umješno svladavajući i različite glazbene forme i stilove, ali i jezike na kojima se pjeva. Jezik glazbe je univerzalan, a pazinski pjevači njime vladaju suvereno, u što se domaća publika mogla još jednom uvjeriti i na ovoj prigodnoj obljetničkoj večeri.
Pazinskim zborom posljednjih godina ravna Ines Kovačić Drndić, koja je na dirigentskom poslu zamijenila Nella Milottija, a ovaj bard istarske zborske glazbe ostavio je značajni trag u repertoaru pazinskih pjevača. Stoga nije čudno da je koncert započeo Milottijevom skladbom »Ni ga ča je Pazin« (kako se inače zvao i prvi snimljeni nosač zvuka pazinskih Roženica, gramofonska ploča), poznatom pjevnom melodijom koja je i u drugim prigodama zaštitni znak pazinskih fešti.
Program je nastavljen šetnjom kroz hrvatsku glazbenu baštinu, pjesmama iz Hrvatskog zagorja, Pokuplja, Primorja, Dalmacije, sve do spleta talijanskih pjesama iz Istre u aranžmanu opet nezaobilaznog Milottija.

 

Nakon ovog lepršavog i zabavnog glazbenog niza, pozornicu su preuzeli gosti, članovi Folklornog društva Pazin, koji su zborsku glazbenu šetnju Jadranom nastavili atraktivnim linđom, uz kostime i instrumente dubrovačko-konavoskog kraja.

S povratkom Roženica na pozornicu glazbeni se ugođaj promijenio, uslijedile su skladbe u duhu popa i evergrina, također iznimno dojmljivo izvedene, a u velikom finalu zbor je zajedno sa sviračima i plesačima Folklornog društva upriličio završno kolo iz opere »Ero s onoga svijeta«.
Nakon dobrih sat vremena glazbenog programa došlo je vrijeme i za prigodne svečarske riječi. Predsjednik zbora Milan Galant objavio je publici da je ovaj koncert prvi u nizu programa kojima će Roženice kroz cijelu godinu obilježavati svoju tridesetogodišnjicu te se zahvalio svim pjevačicama i pjevačima, napose dirigentici Ines Kovačić Drndić, na tolikim godinama ustrajnosti, strpljenja i upornosti. »Hvala i vama, draga publiko, bez vas sve ovo ne bi bilo ovako lijepo«, dodala je Ines Kovačić Drndić, a nakon još nekoliko čestitki i darova, prvi od jubilarnih koncerata Roženica završio je udruživanjem glasova zbora, folkloraša i publike, koji su zajedno otpjevali »Da te mogu pismom zvati«.

 Davor ŠIŠOVIĆGlas Istre 26.10.2008.

ZAJEDNIČKI NASTUP PAZINSKOG MJEŠOVITOG ZBORA I KOMORNOG MUŠKOG ZBORA IZ SLOVENSKOG CERKLJA


»Va pensiero« kao kruna večeri


Koncert je, u organizaciji Roženica i Pučkog otvorenog učilišta, održan u povodu obilježavanja Međunarodnog dana zborskog pjevanja


 

Zborskom pjesmom »Va pensiero« (Poleti misli), koju pjevaju zasužnjeni Židovi s obala Eufrata u Verdijevoj operi Nabucco, završio je preksinoć zajednički nastup pazinskog mješovitog zbora Roženice i Komornog muškog pjevačkog zbora Davorina Jenka iz slovenskog Cerklja. Koncert je, u organizaciji Roženica i Pučkog otvorenog učilišta, održan u povodu obilježavanja Međunarodnog dana zborskog pjevanja.

Pazinski je zbor pod ravnanjem dirigentice Ines Kovačić Drndić izveo četiri skladbe u geografskom rasponu od Italije do pokupskog Letovanića. Počeo je s »Il bianco e dolce cigno« Jakoba Arcadelta, pa prikazao širok raspon glasovnih mogućnosti u »Sonetu od Šimuna« Ivana Božičevića. Zanimljivo je bilo čuti glasovno poigravanje istarskom ljestvicom muških i ženskih glasova u »Istarskom tancu« Branka Starca. Nastup su završili Cosettovim »Letovanićem«, poznatom pučkom pjesmom iz ovog sela sisačkog zaleđa.

Slovenci pod su vodstvom dirigenta Jožefa Močnika svoj nastup započeli skladbom »In nomine Iesu« Jacobusa Gallusa, snizivši tonsku ljestvicu u odnosu na Roženice, prikazavši dobru uvježbanost i pitkost komornog pjevanja. Ugodnim nastupom izveli su nekoliko slovenskih zborskih pjesama poput »Resa Cvete« Janeza Močnika, »Jadransko morje« Antona Hajdriha te »Vabilo« Davorina Jenka, prema kojem ovaj muški zbor i nosi ime. Komorna atmosfera nakratko je prekinuta planinarskom pjesmom Antona Foerstera »Planinska«, a publika je pljeskom posebno nagradila izvedbu Pregeljeve »Dekle moje, prinesi mi vode«. Prijelaz k bržim skladbama obilježilo je izvođenje štajerske pučke pjesme »Flosarska« brzim i dinamičnim tempom, a potom i »Tri međimurske«. Otpjevali su i Gotovčevu »Umili mi u selu divojka« te slavonsku »Kad tambura bije«. Službeni dio nastupa završili su pjesmom »U boj« iz Zajčeve opere »Nikola Šubić Zrinski«. Uz to, izveli su dva bisa, od kojih je jedan bio imitiranje pačjih i žabljih glasova.

Kruna večeri bila je zajednička izvedba skladbe „Va pensiero“, nakon čega je Milan Galant, predsjednik zbora, pozvao sve zainteresirane da se priključe Roženicama.

A. FINDERLEPAZINSKE ROŽENICE PONOVNO PONOVNO GOSTOVALE U ČEŠKOJ

 

Mini turneja po ulicama češke prijestolnice

 

            Zahvaljujući Mrak grupi, Uredu za kulturu Grada Zagreba i Hrvatskom katoličkom mladenačkom društvu Seljačka sloga Trviž 1911., mješoviti zbor Roženice iz Pazina, ostvario je još jedno uspješno, treće po redu, gostovanje u Češkoj. Ovoga puta na red je, nakon Tyna Nad Vltavom i Češkog Krumlova, došao i Trebon, mjesto nedaleko od Čeških Budejovica, a na gostovanju im se po prvi put pridružila i muška klapa Volta iz Brtonigle, čiji članovi ujedno pjevaju i u Roženicama. Tako su prošlog petka u dvorani hotela toplica Aurora, po kojima Trebon i jest najpoznatiji, održali zajednički koncert pred dvjestotinjak ljudi, uglavnom posjetioca toplica koje su oduševili svojim repertoarom, ali i istarskim vinima i rakijom koju su zboraši donijeli sa sobom te prije samog ulaza u dvoranu djelili posjetiocima  zajedno sa letcima posvećenim turističkoj ponudi Pazina i okolice te tako ujedno i promovirali istarski turizam.


           
Zboraši su koncert podijelili u tri tematski različita bloka. Započeli su sakralnim skladbama na latinskom i talijanskom jeziku kao što su „Soli Deo Gloria“ i „Signore delle cime“ da bi prvi blok završili Sonetom od Šimuna, a zatim su s pjesmom započeli članovi klape Volta. Moreno Ivančić, Willer Ružić, Graziano Štokovac, Kristijan Giraldi i Branko Zigante dostojno su okupljenima prenijeli posebnost i čaroliju klapskog pjevanja izvevši za njih neke od najpoznatijih klapskih napjeva kao što su „Kaleto moja draga“, „Ponistra je drivo“ i „Croatio iz duše te ljubim“. Iako su se okupili tek prije godinu i pol dana pod vodstvom Sanjina Radovića, u njihovom se nastupu osjeća iskustvo koje su stekli višegodišnjim pjevanjem u raznim klapama i zborovima. Dosad su nastupali na raznim smotrama diljem Hrvatske, imali su i nekoliko nastupa u inozemstvu, a zajedno sa Sergiom Pavatom snimili su pjesmu „Daj mi Istro kapju mora“ s kojom su nastupili na Šanson festu u Kastvu. Za svoj nastup nagrađeni su gromoglasnim pljeskom, a zatim su ponovno zapjevali pazinski zboraši te izveli nekoliko narodnih napjeva iz raznih djelova svijeta. Premda se činilo kako su posjetitelje koncerta najviše oduševili „Istarski tanac“ kojeg su Roženice zaista fantastično otpjevale te „Tancuj! Tancuj!“, narodni napjev iz susjedne im Slovačke, zapravo je teško reći koji je dio koncerta najviše dirnuo publiku jer je ona čak nekoliko puta za vrijeme trajanja koncerta ustajala i dugotrajnim pljeskom zboru dala do znanja što misli o njegovom pjevanju. Po završetku koncerta, zboraši su se zahvalili svojem domaćinu Stanislavu Stadleru, nekadašnjem ministru kulture za južnu Češku, darovavši mu roženice koje je izradio član zbora Anđelo Bratulić, a publika je na poseban način ispratila dirigenticu zbora Ines Kovačić, koja nije mogla odoljeti da na način na koji izvlači ono najbolje iz pazinskog zbora ne pokuša i publiku navesti na kratak i jednostavan zajednički pjev. Pjesma se po završetku koncerta, na radost svih onih koji su se ciljano ili pak slučajno ondje zatekli, nastavila u hodniku hotela.


           
No, ono što je zaista obilježilo ovo, petnaesto po redu inozemno gostovanje Roženica, jest činjenica da je ono zapravo preraslo u svojevrsnu mini turneju. Zboraši su, nakon što su večer prije nastupili u Trebonu, u subotu posjetili češku prijestolnicu kako bi razgledali njezine najpoznatije kulturne spomenike: kompleks dvorca Hradčani te Karlov most, a prilikom razgledavanja prekrasne katedrale Sv. Vida, zboraši nisu mogli odoljeti da ne zapjevaju neke od sakralnih pjesama sa svoga repertoara. Jedinstveni zvuk pazinskih Roženice u jedinstvenom ambijentu praške katedrale, privukao je pažnju stotinu turista koji su se u to vrijeme zatekli u razgledavanju crkve, a nakon što su zboraši završili s pjesmom, turisti su maestru Ines Kovačić zasuli čestitkama i raznim pitanjima. Zboraši i klapa Volta su potom, na radost još nekoliko stotina turista, zapjevali i ispred katedrale te na početku Vaclavova trga, da bi kasnije navečer svojom pjesmom oduševili posjetitelje jedne pivnice u Češkim Budejovicama. Posljednjeg dana gostovanja u Češkoj, Roženice su posjetile prošlogodišnje „mjesto zločina“, Češki Krumlov, a povratak kući završio je u gotovo božićnom raspoloženju: snijeg u Gorskom Kotaru gotovo ih je zadržao u Ravnoj Gori, no Roženice su se zimi oduprijele onako kako najbolje znaju-pjesmom, te nakraju u ranim jutarnjim satima stigle u svoj Pazin.


P. PEKICA


Glas Istre 07.10.2006.

USPJEŠNO PETO GOSTOVANJE PAZINSKOG ZBORA »ROŽENICE« U NJEMAČKOJ

»Krasna zemlja« ima svoj dom i u Lembecku

Pazinci od 1988. surađuju s zborom iz Lembecka, koji vodi Branko Baf, rodom iz Ruhci • Dva koncerta, posjet dvorcu, puno druženja i puno pjesme obilježili su ovaj susret • Lembeck i sva okolna mjesta tako su uređena da ih možemo nazvati njihovim Hekima


Put od oko 1.200 kilometara iz Pazina do Lembecka. Nekoliko dana za produbljivanje starih i stvaranje novih poznanstava. Dva koncerta - u župnoj crkvi Sv. Lovre i školskoj sportskoj dvorani. Puno lijepih doživljaja, puno smijeha i puno pjesme. »Krasna zemljo, Istro mila« je u njemačkom Lembecku u Ruhrskoj oblasti doma baš kao i u Istri. To je najkraći opis njemačke avanture Mješovitog pjevačkog zbora »Roženice« iz Pazina s petoga gostovanja u Lembecku, na kojem su bili i Krešimir Marečić, član pazinskog Poglavarstva, te potpisana novinarka. Domaćini su bili članovi Mješovitog pjevačkog zbora iz Lembecka, koji već gotovo tri desetljeća vodi Branko Baf, rodom iz pazinskog mjesta Ruhci, a suradnja zborova traje od 1988. godine. I u ovom su putovanju, koje je trajalo od 22. do 25 rujna, pomogli Ured za kulturu Grada Zagreba i Željko Mrak.


Izvrstan prijem publike


Već je doček u Lembecku ispred Vatrogasnog doma nagovijestio kakvi će biti idući dani. Moju cimericu gospođu Ritu i mene ugostili su u svojoj kući oko šest kilometara od grada Anne i Franz Gertz, a uslijedilo je zajedničko pjevanje »Krasne zemlje«. Lembeck - a i druga mjesta kroz koja smo prolazili - slobodno možemo nazvati njihovim Hekima. Svaka je okućnica uređena, otpalo lišće se ujutro obavezno pograblja, trava je pokošena, a pred jutro nas je budilo mukanje krava. Sva je zemlja obrađena, na livadama pasu krave, bikovi, koze, ovca i pokoja svinja, a puno ima i konja.

Članovi »Roženica« imaju zavidnu kondiciju jer nakon 18,5 sati puta (stotinjak kilometara od cilja na autoputu smo upali u kolonu) čekao ih je nastup u župnoj crkvi Sv. Lovre u Lembecku. Odradili su ga vrlo profesionalno, uz izvrstan prijem publike. Otpjevali su devet pjesama od kojih su neke bile na njemačkom jeziku, svirala je Petra Milotić, a solo dionice su imali sopranistica Marija Brumnić, tenor Miljenko Ladavac i bariton Milan Galant. Nastupili su još mješoviti zbor iz Lembecka, njihova sekcija mladih nazvana »Voices«, gdje su izvrstan solo nastup imale dvije sestre - sopranistice Margaret Duve i Ulla Spain te muški župni zbor, da bi na kraju nekoliko skladbi zajedno izveli pazinski i lembeški zbor.

Subota je bila dan odmora, ali ne od pjevanja, već samo od nastupa. Čekala su nas dva Lembeck-expressa (dva traktora koji vuku posebno uređene prikolice s klupama) pa smo se vozikali tamošnjim putovima dok je Baf neumorno svirao harmoniku, a svi pjevali, pri čemu grla nisu ostajala suha. Iduća etapa bio je dvorac usred mjesta, okružen velikim parkom, koji je već 700 godina u vlasništvu obitelji Merveldt. Domaćin nam je bio grof Ferdinand von Merveldt koji nas je i proveo dvorcem. U njemu je rođen, ali sada živi u blizini. Unutar kompleksa su hotel, restoran i Zavičajni muzej. Grof Ferdinand je inženjer šumarstva, oženjen je, ima petero djece i živi od rente. Jedna se dvorana u dvorcu, koji je renoviran prije 200 godina, može iznajmiti pa se tu održavaju koncerti i vjenčanja. Ovdje je nedavno u brak stupio i jedan Labinjan, koji je u radio u restoranu u sklopu dvorca. Oko dvorca je obrambeni opkop s vodom. Grofovska je obitelj živjela od poljoprivrede, a imaju i šume hrasta izniklog iz sjemena donesenog iz Slavonije 1778. godine. Druženje je nastavljeno uz bogatu trpezu i još bogatiji glazbeni repertoar u jednoj od dvorana dvorca.


Vrijeme darivanja

U nedjelju popodne je bio glavni nastup - koncert u školskoj sportskoj dvorani, na koji je došao i gradonačelnik Dorstena Lambert Lutkenhorst, veliki zaljubljenik u glazbu, pa su on i Marečić razmijenili pozdrave i darove. Osim izvođača s koncerta u crkvi nastupila su još četiri zbora djece i mladih. Solo dionice imali su tenor Vilim Močibob te Ladavac i Galant, čiji je »Oh happy day« uz pljesak izazvao i povike »Bravo!« te zvižduke zadovoljstva. U zajedničkom su nastupu dva zbora i »Voices« pjevali Rašanovu »Krasnu zemlju« i »Als Freunde« Gerda Onnena, što je bilo samo zadnje službeno pjevanje tih kompozicija.

Iako dugogodišnji dirigent »Roženica« maestro Nello Milotti nije bio u Lembecku - njegovu je ulogu preuzela mlada Ines Kovačić - ipak je mogao osjetiti barem dio atmosfere jer nazvali su ga kući u Pulu i pjevali mu. Druženje u župnoj dvorani trajalo je dugo, bilo je bučno, raspjevano i rasplesano. Bilo je to i vrijeme darivanja pa su tako svi iz Pazina dobili po jednu drvenu klompu, nekad karakterističnu obuću ovog kraja, a predsjednik zbora Galant posebnu veliku klompu za »Roženice« s bocom rakije od svog njemačkog kolege Heinza Hinskena, dok su u Lembecku ostale dvije velike košare prepune plodova Istre, od vina do tartufa. Sutradan su rastanak ublažili njemački kulinarski specijaliteti i neizostavna glazba


Zapisala Selvina BENIĆ


Glas Istre 11.06.2006.

NASTUP ISTARSKIH PJEVAČKIH BISERA - ZBOROVA »ROŽENICE« I »JOAKIM RAKOVAC«

Glazba potpiruje oganj života

Repertoar zborova je bio vrlo različit, od poznatih istarskih skladbi, duhovnih pjesama, pa do afričke narodne pjesme »Siyahamba«

PAZIN -

Članovi mješovitih pjevačkih zborova - istarskih bisera »Roženice« iz Pazina i »Joakim Rakovac« iz Poreča preksinoć su u Maloj koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma dokazali da glazba nema granica i da stalno potpiruje oganj života. Iako porečki zbor već duže nije nastupao u »srcu Istre«, ipak je s »Roženicama« uveličao proslavu Dana grada Pazina. Posebno je dojmljiva bila zajednička izvedba za kraj - »Va pensiero« iz Verdijeve opere »Nabucco« te »Krasna zemlja«.


- Od našeg posljednjeg nastupa u Pazinu, naučili smo puno novih skladbi, putovali Istrom, Hrvatskom, ali i Europom gdje smo predstavljali istarski melos i hrvatsku kulturu. Posebno smo ponosni na osvojenu brončanu medalju u ožujku ove godine na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu - rekla voditeljica programa Martina Grubiša.


Repertoar zborova je bio vrlo različit, od poznatih istarskih skladbi, duhovnih pjesama, pa do afričke narodne pjesme »Siyahamba«. »Roženice« su pod vodstvom mlade dirigentice Ines Kovačić u povodu proslave 250. godišnjice Mozartovog rođenja izvele njegovu »Abendruhe«, a o jačini molitve svjedočili su u pjesmi posvećenoj porečkom zaštitniku sv. Mauru. Đeni Dekleva Radaković, dirigentica zbora »Joakim Rakovac«, dočarala je zvukove valova mora u dojmljivoj »Zdravo zvijezdo mora« skladatelja i dugogodišnjeg dirigenta »Roženica« maestra Nella Milottija. Zanimljiv spoj orguljaša Anđelka Klobučara koji je povezao slavonsku sjetnu Tadijanovićevu »Tri stabla na polju« i kajkavsku optimističnu Krležinu »Bu kak bu« razveselio je 40-ak Pazinaca.


Porečki zbor krenuo je u svoj koncertni dio skladbom Henryja Purcella »Himan«. Nakon prpošne i lagane Verdijeve »Afresca il vento« izveli su Rašanov »Istarski ples«, Zlatićevu »Tamo doli« te Starčevu »Istarski tanac br.2«. Uslijedile su dalmatinske skladbe, a najsimpatičnija je bila izvedba afričke narodne pjesme »Siyahamba«.

A. FINDERLEGlas Istre 29.05.2006.

TREĆI SAMOSTALNI KONCERT MJEŠOVITOG ZBORA ROŽENICE U HRVATSKOM GLAZBENOM ZAVODU

Treća sreća pazinskih Roženica

Još jedan glazbeni spektakl iskusnih pazinskih zboraša pod ravnanjem Ines Kovačić započeo je Mozartovom skladbom »Abendruhe« kojom su, kako su i sami rekli, odlučili dati svoj doprinos obilježavanju 250. obljetnice godine rođenja tog čuda od djeteta

ZAGREB -

Iako je kao posljednja pjesma programom bio predviđen zborski odlomak iz opere »I Lombardi«, kojim pazinski pjevači uvijek iznova oduševljavaju posjetitelje svojih koncerata, stvarni završetak subotnjeg nastupa mješovitog zbora Roženice u Hrvatskom glazbenom zavodu završio je stihovima »Krasne zemlje«.
Roženice su se okupljenima, kojih je moglo biti i više jer je dvorana bila tek napola ispunjena, najviše Istranima, predstavili s tek ponešto izmijenjenim repertoarom od prošlogodišnjeg koncerta. Uostalom zašto mijenjati ono što se već toliko puta pokazalo dobitnom kombinacijom?

Još jedan glazbeni spektakl iskusnih pazinskih zboraša pod ravnanjem Ines Kovačić započeo je Mozartovom skladbom »Abendruhe« kojom su, kako su i sami rekli, odlučili dati svoj doprinos obilježavanju 250. obljetnice godine rođenja tog čuda od djeteta, iz kojeg se razvio jedan od najvećih skladatelja i glazbenika svih vremena. Nastavili su s Weberovim »Sanctusom« te »Improvisom« Bepija de Marzija i prvi blok zaključili skladbom »Ave Maria« u kojoj je kao solist briljirao Miljenko Ladavac, a zbor prvi put te večeri na klaviru pratila profesorica Đeni Dekleva Radaković.

U drugom bloku koji je započeo u romantičnom duhu, ipak su prevladavale skladbe sakralnog sadržaja, a izveli su i »Ja se kajen«, zahtjevnu, ali izvrsnu skladbu Branka Starca, koja se također našla među skladbama kojima su se u istoj dvorani nedavno predstavili na natjecanju zborova Zagreb 2006. Zboraši su i ovoga puta virtuoznošću svojih glasova i s dubokim osjećajem za kontrast, veoma dinamično i emotivno izveli jednu od najboljih sakralnih skladbi napisanih tradicionalnom istarskom ljestvicom. Nastup su odlučili zaključiti skladbama kojima publiku nikad ne ostavljaju ravnodušnom. Među njima su se našle »Sušna zikva na škoju« u kojoj je solirao još jedan odličan tenor Vilim Močibob, te »Mirina« Josipa Kaplana sa solo dionicom koju je vrhunski otpjevala Marija Brumnić. No, nagrađeni srdačnim pljeskom za izvedbu odlomka iz opere »I Lombardi«, kojom su planirali završiti svoj treći samostalni koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu, pjevači su za okupljene izveli još nekoliko odličnih pjesama, među kojima je i »U boj, u boj«, odlomak iz Zajcove opere »Nikola Šubić Zrinski«, što je vidno oduševilo prisutne.

Predsjednik Roženica Milan Galant se po završetku koncerta zahvalio Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba te Hrvatskom glazbenom zavodu, rekavši da svaki nastup u prekrasnoj dvorani HGZ-a za zbor predstavlja izuzetnu čast. Predstavnici Zavoda i Matice hrvatske poručili su zborašima da se vesele svakom njihovom sljedećem nastupu u Zagrebu.

 P. PEKICA


Glas Istre - 28.03.2006.

Pazinskim »Roženicama« brončana plaketa

ZAGREB -

Na 8. bijenalnom natjecanju pjevačkih zborova Zagreb 2006., koje je prošlog vikenda u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda okupilo 14 zborova iz cijele Hrvatske, mješoviti zbor »Roženice« iz Pazina podijelio je sedmo mjesto s muškim vokalnim ansamblom »Grič« iz Zagreba, te su za to nagrađeni brončanom plaketom.


Peteročlani žiri na čelu sa Željkom Brkanovićem najboljima je proglasio akademski zbor bazilike Srca Isusova »Palma« iz Zagreba. Drugo i treće mjesto također je pripalo zagrebačkim zborovima, »Liri« i zboru Svete Barbare »Panis Angelicus«. Prijelazni pehar koji dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja pripalo je renesansnom vokalnom ansamblu »Vatroslav Lisinski« za izvedbu pjesme Igora Kuljerića »Gumbelijum roža fino diši«.


Ovogodišnje natjecanje posvećeno je akademiku Anđelku Klobučaru, skladatelju, orguljašu i uglednom profesoru Muzičke akademije u Zagrebu, koji je potpisao i obaveznu skladbu, dvije minijature za zbor »Tri stabla« i »Bu kak bu«. Osim toga, »Roženice« su izvele »O occhi, manza mia« Orlanda di Lassa i »Ja se kajen« Branka Starca, te su svoj prvi nastup na ovom natjecanju završili pjesmom Damira Bužlete »Delat ću brajde«. Zborom je ravnala dirigentica Ines Kovačić.


Manifestacija, koja okuplja najbolje od najboljih s područja domaće zborske glazbe, završila je u nedjelju, zajedničkim nastupom zborova na svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali te koncertom američkog zbora »Appleton Boychoir« i »Zagrebačkih dječaka« u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

 P. PEKICA


Glas Istre - 03.10.2005.

Nijemci oduševili Pazince izvedbom »Kad si bila mala Mare«

Pazinski zboraši su svojim njemačkim kolegama u znak sjećanja na njihovo gostovanje u Pazinu poklonili maketu roženica kako bi, rekao je Galant, znali kako izgleda instrument po kojem je naš zbor dobio ime

Zahvaljujući plodnoj suradnji pazinskog mješovitog zbora »Roženice« sa zborovima iz Hrvatske i inozemstva, Pazinci su preksinoć imali priliku poslušati kako to zvuči kada skladno zaori tridesetak vrsnih muških pjevača. U maloj dvorani Spomen doma zajednički koncert održali su domaće »Roženice« i muški pjevački zbor »Ansbach-Hennenbach« iz istoimenog njemačkog mjesta.

Koncert su otvorili domaćini pjesmom »Okončaj galebe let«, čiji su autori Nello Milotti, nekadašnji voditelj pazinskog zbora i Marijan Fištrović. Kao i svakog put pokazali su zašto se njihove koncerte ne bi smjelo propuštati, a pjesmom »Delat ću brajde« odlučili su proslaviti vrijeme branja grožđa koje još uvijek traje. U nastavku su izveli nekoliko skladbi sentimentalnijeg karaktera, poput irske narodne pjesme »Milost« u kojoj je solo dionicu izvela sopranistica Marija Brumnić.

Nastup su završili izvedbom poznate Bocellijeve pjesme »Con te partiro« kojom su oduševili posjetitelje. Zborom je kao i obično ravnala dirigentica Ines Kovačić, a za glazbenu pratnju pobrinula se Barbara Stihović. Na scenu su tada stupili pjevači muškog pjevačkog zbora »Ansbach-Hennenbach«. Zbor iz Njemačke osnovala je 1928. grupa mladića iz Hennenbacha, koji je danas gradska četvrt u Ansbachu, potaknuta velikim pjevačkim festivalom koji se iste godine održao u Beču.

Razvoj zbora bio je prekinut tijekom ratnih godina, a 1975. godine vodstvo zbora preuzeo je njihov današnji dirigent, Hans Frommknecht koji ih je vodio i tijekom ovog nastupa. U povodu 75. godišnjice postojanja, 2003. godine zbor je izdao i CD koji predstavlja presjek njihovog repertoara. Njihov nastup u Pazinu mogao se podijeliti u dva bloka; započeli su s pjesmama na materinjem jeziku, a u drugom bloku izveli su ponešto iz svog stranog repertoara.

Iako je zbor povremeno imao sitnih problema s početnim uštimavanjem, uspjeli su pokazati zašto su dobitnici nagrade »Hans Pflug«, jedne od najvećih nagrada za kulturu. Zboraši iz Ansbacha su, između ostalog, izveli i poznate »Kumbaya, my lord« i »Montanaru« koju, kako je rekao predsjednik »Roženica« Milan Galant, »nije potrebno posebno najavljivati«. Zbor je za kraj, kao maleno iznenađenje, izveo pjesmu »Kad si bila mala Mare«, kojim je oduševio publiku koja je gromoglasnim pljeskom pozdravila njemačke pjevače.

Pazinski zboraši su svojim njemačkim kolegama u znak sjećanja na njihovo gostovanje u Pazinu poklonili maketu roženica kako bi, rekao je Galant »znali kako izgleda instrument po kojem je naš zbor dobio ime«. Organizator koncerta, u suradnji s pazinskim Pučkim otvorenim učilištem, bila je »Guidina«, putnička agencija iz Brtonigle. Milan Galant iskoristio je priliku i da sve posjetitelje pozove da se 15. listopada ponovno sastanu na istom mjestu kada će u Pazinu gostovati zbor HKUD-a »Petar Zrinski« iz Vrbovca.

P. PEKICAGlas Istre - 19.09.2005.

Večer vrhunske zborske glazbe

Večer je, osim vrsnog pjevanja, obilježilo i retoričko pitanje predsjednika Roženica Milana Galanta: »A di ćemo je obesit?« koje je postavio nakon što je od predsjednika talijanskog zbora na dar primio sliku. Roženice, naime, još nemaju vlastiti prostorMješoviti pjevački zbor Trichiana iz istoimenog talijanskog gradića i pazinski mješoviti zbor Roženice održali su u subotu zajednički koncert u pazinskom Spomen domu. Bio je to uzvratni posjet nakon što je pazinski zbor 25. lipnja gostovao u Trichiani na susretu zborova koji se održava u povodu obilježavanja tamošnje tradicionalne književne manifestacije »Trichiana Paese del libro«. Za ovu plodnu suradnju glavni »krivci« su dirigentica pazinskog zbora Ines Kovačić i Enzo Bertot, član talijanskog zbora, koji su se upoznali za njegovog ljetovanja u Istri nakon čega su članovi Trichiane pozvali Pazince na gostovanje u njihov grad.

Talijanski zbor osnovan je 1983. inicijativom nekolicine zaljubljenika u zborsko pjevanje s namjerom prezentiranja amaterske zborske glazbe, no danas je poznat kao organizator tradicionalnih proljetnih i božićno-novogodišnjih koncerata u Trichiani. Prvi nosač zvuka izdali su 2000. godine, a iza sebe imaju brojne nastupe u raznim europskim zemljama.

Preksinoćnji koncert otvorile su Roženice. Iako su izveli samo četiri pjesme, a zatim podij prepustili gostima iz Italije, bilo je to sasvim dovoljno da pokažu svoju veličinu. Započevši a cappella sa sakralnom »Oče naš« te završivši s razigranom talijanskom pjesmom »L´uva fogarina« pokazali su raznolikost svoga repertoara. Na klaviru ih je pratila Barbara Stihović, a solističke dionice izveli su Vilim Močibob i Milan Galant. Na pozornicu su zatim stupili pjevači iz Trichiane. Pod vodstvom maestra Alda Coronatija predstavili su se karakterno različitim skladbama podijeljenim u tri bloka. Započeli su sa skladbama posvećenim kraju iz kojega dolaze, nastavili s narodnim pjesmama prilagođenim za zborske izvedbe te završili u sakralnom tonu djelima poznatog talijanskog autora Bepa De Marzija. Iako se kvaliteta talijanskog zbora ne može poreći, Roženice su ipak opravdale status jedne od najvećih pazinskih kulturnih atrakcija.

Po završetku koncerta okupljenima su se obratili i pazinski gradonačelnik Neven Rimanić (koji je popodne priredio prijem za talijanske glazbenike u gradskoj vijećnici) i Leonardo Frisaldi, referent za kulturu talijanskog gradića. Obojica su istaknula zadovoljstvo ovom suradnjom, a zatim su pazinski i talijanski zboraši kao uspomenu na gostovanje u Pazinu izmijenili prigodne darove. Večer je završila zajedničkom izvedbom Verdijeve »Va Pensiero« za što ih je publika koja je ispunila malu spomendomsku dvoranu nagradila srdačnim pljeskom. No, večer je, osim vrsnog zborskog pjevanja, obilježilo i retoričko pitanje predsjednika Roženica Milana Galanta: »A di ćemo je obesit?« koje je postavio nakon što je iz ruku predsjednika talijanskog zbora Renza De Bonne na dar primio sliku. Činjenica je da Roženice, i nakon 26 godina tijekom kojih na najbolji mogući način diljem Europe predstavljaju Pazin i Hrvatsku, još nemaju vlastiti prostor.

P. PEKICAČlanak iz lista "Il Gazzettino" objavljen 09.07.2005. o gostovanju u mjestu Trichiana (Beluno) - na talijanskomOrganizzato dal locale Coro Misto Polifonico nell’ambito delle manifestazioni per la XV^ edizione del Premio Letterario Nazionale “Trichiana Paese del Libro”, si è svolto sabato 25 giugno, nella sala parrocchiale “San Felice”, un Concerto Corale, presenti i Cori “Fanis” di Venezia e “Roženice ” di Pazin – Pisino in Istria-Croazia.

 

Un concerto che, come detto nella presentazione, aveva non solo il significato di unire popoli e paesi sotto l’egida della musica, che supera barriere, confini e diversità di lingue in nome della sua universalità, ma anche quello di riunire idealmente quelle popolazioni che, in passato, avevano avuto una loro comune unione di storia e di civiltà: Venezia, già Repubblica Serenissima, presente nel Bellunese e su su fino in Cadore ma anche al di là dell’Adriatico, nella terre istriane e dalmate.

 

Dopo il Polifonico Trichianese, diretto dal M.o Aldo Coronati, che ha esordito con alcuni brani caratteristici delle vallate bellunesi,  è stata la volta del Coro veneziano, diretto dal M.o Giorgio Tiozzo, che ha intrattenuto i presenti con classici ma sempre piacevoli brani a carattere alpino e montanaro.

 

Infine il Polifonico istriano, forte di una cinquantina di elementi che ha spaziato con brani di varia interpretazione e nazionalità, dimostrando grande preparazione ed esperienza, forte amalgama e competenza, grazie anche alla giovane M.a Ines Kovačić, sicura e dinamica direttrice, che ha condotto la sua corale in un crescendo di bravura e di effetti da entusiasmare ed infervorare l’attento pubblico presente.

 

Dopo alcuni indirizzi di saluto da parte del Sindaco Fiorenza Da Canal e dell’Assessore alla Cultura Leonardo Frisaldi ed un simpatico scambio di doni fra i Presidenti, Direttore ed Amministrazione Comunale, il “Va Pensiero” di Verdi ha chiuso in bellezza, a Cori riuniti, suggellando una serata intensa e ricca di emozioni.
Ines Kovačić je, osim pazinskom zboru »Roženice«, od lanjske jeseni umjetnička voditeljica i mješovitog zbora Glazbenog društva »Sokol«

Članak novinarke Selvine Benić objavljen u Glasu Istre 02.07.2005.


U sklopu Dana amaterizma, kojima Pučko otvoreno učilište u Pazinu želi predstaviti amatersko kulturno stvaralaštvo, preksinoć se u prekrasnom ambijentu dvorišta Kaštela, u kojem je treperila svjetlost brojnih svijeća, predstavio Mješoviti pjevački zbor »Roženice« iz Pazina, čiji su gosti bili članovi Mješovitog zbora Glazbenog društva »Sokol« iz Buzeta.

Brojnu publiku zborovi su odveli na glazbeni put oko svijeta koji je trajao više od sat i pol, a pjevalo se i na bis. Uz ljubav za zborsku pjesmu i povremene zajedničke nastupe, ova dva zbora odnedavno povezuje i Ines Kovačić koja, osim što je umjetnička voditeljica i dirigentica »Roženica«, od lanjske jeseni vodi i buzetske zboraše. Glazbeno društvo »Sokol« osnovano je pred sto godina, dok zbor djeluje od 1982. godine. Budući da neki pazinski pjevači odlaze na fakultete, od Ines Kovačić su se oprostili cvijećem i riječima zahvale. Zbor im je bio poput obitelji pa je bilo i suza.

Uz zasebne nastupe zborovi su udružili glazbeno umijeće u zajedničkom izvođenju nekoliko skladbi pa su tako otpjevali Brajšin »Oče naš«, ali i Zajčev »U boj«, dok je publika bila posebno darežljiva u pljeskanju nakon izvedbe vrlo popularne skladbe »Con te partiro« Andree Bocellija. Domaćini iz »Roženica« otvorili su koncert s »Delat ću brajde« Damira Bužlete za koju je tekst napisao Daniel Načinović.

Nakon 15 godina iznova imaju na repertoaru i skladbu na ruskom jeziku »Pjesma o zemlji sibirskoj«, a nakon dužeg vremena otpjevali su i na španjolskom jeziku kubansku pjesmu »Rio, rio«. Pazinci uobičajeno pjevaju na talijanskom jeziku pa su izveli »Mosaico« i »La Montanara« u aranžmanu koji je upravo za njih napisao njihov dugogodišnji dirigent Nello Milotti. Buzetski su pjevači i pjevačice izveli Ronjgov »Ča je more«, dok je posebno zanimljiva bila izvedba »Jieža«, čiji je autor Tomislav Uhlik, dok je tekst napisala Marija Ribarić.
Glazbeni zvukovi iz Istre čuli su se i u »Istarskom tancu« Branka Starca, a pokazano je i da zborovi mogu jako dobro izvoditi i zabavnu glazbu, kao Runjićevu »Što to bješe ljubav«. Završna je skladba bila crnačka duhovna »Joshua fit the battle«.OSVRT NA GOSTOVANJE U ČEŠKOJ - 17. - 19.06.2005.

Na još jedno putovanje, ponovo u Češku, krenuli su 17. lipnja članovi Mješovitog pjevačkog zbora Roženice iz Pazina sa svojom vrijednom dirigenticom, prof. Ines Kovačić. Kao i brojnim prethodnim, tako je i ovom putovanju cilj bio koncert, ovaj puta u Češkom Krumlovu, gradu u južnoj Češkoj, gdje su se sa svojim samostalnim koncertom predstavili brojnoj višenacionalnoj publici.

 

Koncert zbora bio je dio manifestacije «Svečanost ruža» koja se tradicionalno održava u Češkom Krumlovu, a obiluje brojnim i raznolikim glazbenim i scenskim događanjima kojima su ispunjene mnoge pozornice, pretežito na otvorenom.

 

Češki Krumlov poneki zovu »češkim Dubrovnikom» ali da je mjeriti po stupnju turističke razvijenosti, bilo bi možda poštenije kazati obrnuto: da je Dubrovnik »hrvatski Češki Krumlov«. Jer strateški plan razvitka toga renesansnog bisera što ga je usvojilo postkomunističko gradsko vijeće uspješno je ostvaren, i da bi se to vidjelo ne treba čitati izjave lokalnih čelnika, nego prošetati ulicama  tog južnomoravskog gradića koji je od 1992. na UNESCO-ovu popisu svjetskih spomenika kulture.

(c) Roženice ElinCMS